torsdag 23. april 2015

God oppslutning på Norwegian Spring TempO

En av tempokartene i A-klassen
I en årrekke har pre-o vært et fast innslag under Norwegian Spring og markert starten på den norske pre-o-sesongen. Etter flere år med hovedfokus på eliten, hvilket har tiltrukket utøvere ikke bare fra Norden, men fra flere andre europeiske land, har det de siste årene også vært fokus på å tilrettelegge for at o-løperne som løper Norwegian Spring skal kunne delta i pre-o. Spesielt ble det vært arrangert egne ungdomskonkurranser for de under 16 år både i fjor og i forfjor med god oppslutning.

I år ble opplegget rettet utelukkende mot løperne på hovedarrangementet for å få flest mulig til å prøve seg på den fantastiske sporten. Dermed var eliteklasser, Norgescup og Europacup byttet ut med enkel standard og konkurranse direkte på samlingsplass. Formatet var presisjonsorienterings svar på sprint: TempO! Altså bare en rekke tidspostklynger der tidsbruken står i høysetet. To klasser, en enkel med B/N-nivå uten falske med 5 ganger 3 oppgaver og en litt mer krevende på A-nivå med falske og 6 ganger 4 oppgaver.

Løsningskart for tre av stasjonene
Den første stasjonen ble brukt som opplæringsstasjon. Her ble det gitt en kort innføring før hver enkelt fikk prøve seg på teststasjonen. Fra stasjon 2 var det "alvor" (i den grad det blir alvor under et "Prøve-på-arrangement"). Totalt fullførte 63 deltakere A-klassen og 16 deltakere i B-klassen. I tillegg anslår arrangør at det var omtrent 15-20 stk som prøvde seg på flere stasjoner, og minst et dusin som kun var innom prøvestasjonen. Veien fra parkeringen til arena gikk også gjennom nesten hele løypa, så eksponeringen mot deltakerne skulle det være lite å si på. Med samlingsplass på et industriområde var "terrenget" i all hovedsak urbant der man så alt som var av detaljer. Med skjerm på hver postdetalj og i hovedsak lettleste tydelige detaljer og klare flaske poster var det duket for mange raske svartider selv blant ferskingene. Raskest og mest presis av alle var i A-klassen Eivind Øfsthus Gravir fra Asker SK som hadde alle rett og totalt 78 sekunder i svartid på de 20 tellende oppgavene -- det er under 4 sekunder i snitt per oppgave og da er det særdeles imponerende å ha alle rett. Det var flere som var på omtrentlig samme svarhastighet og også raskere, men ingen av disse kom seg feilfritt igjennom. Førsteårsjunior Øfsthus Gravir som fikk helklaff var ikke helt fersk -- han deltok i hvert fall under fjorårets ungdomskonkurranse på samme arrangement, da med en hederlig 7.plass. I B-klassen var det Andreas Larsen fra Tyrving IL som vant med alle rett og 48 sekunder på de totalt 12 tellende oppgavene.

Slik ser skjermbildet på nettbrettet typisk "in action".
På siste stasjon fikk de som ønsket det prøve en nyvinning innen pre-o, nemlig å få tidspost/tempo-oppgavene presentert direkte på et nettbrett hvor også svarene ble avgitt. Flere har tatt til orde for at noe slikt hadde vært kjekt de senere årene, men etter hva undertegnede kjenner til så har ideen ikke blitt realitet før nå. Testen under Norwegian Spring var første gang dette ble testet i praksis. Det windowsbaserte programmet er laget av tsjekkerne Lenka og Libor Forst som blant annet står bak onlinetjenesten der man prøve tempoløyper på pc direkte i nettleseren. De få tilbakemeldingene som har nådd undertegnede har generelt vært meget gode. Det er per dags dato tidkrevende å få korrekt størrelse og målestokk på kart da dette avhenger av skjermoppløsning mm., samt at innskriving av deltakers navn/startnummer for å lage resultatliste direkte i programmet burde kunne forenkles -- dette er uansett ikke store oppdateringer som må til. Andre potensielle utfordringer som sol og regn bør kunne løses rimelig greit med telt og pekepenn, mens full integrering med online oppdateringer av svarer til en resultatdatabase nok er hakket mer utfordrende. Om noen ønsker å teste ut programmet, ta kontakt med undertegnede på preoliten  [at]  gmail.com.

Kart, løsning og resultater finnes på Eventor og etter hvert også i arkivet. Til slutt bringer vi en liten videosnutt av Geir Myhr Øien i aksjon på nettbrettstasjonen. (Siden kameramannen forsøkte å filme skjermen på nettbrettet og dermed glemte litt bort å få med skjermene bringer vi også et bilde av disse under videoen)


Stasjon A6/B5 -- nettbrettstasjonen

Ingen kommentarer: