mandag 9. september 2013

Mer norsk jubel i Sverige

I helgen arrangerte Björklinge SOK, Länna IF og OK Linné tre pre-o-konkurranser i området rundt Uppsala. Hele den svenske eliten og O-ringen-vinner Markko Määttälä med bedre halvdel var på plass. Fra Norge hadde Geir Myhr Øien og Martin Jullum tatt turen for å representere de norske fargene - og det ble norsk suksess både i første og siste "spark på ballen".

Tidsposter under Björklinges konkurranse.
Björklinge SOK og Jansson-ligaen stod for helgens første konkurranse. I tradisjonell stil bød de på krevende mikro-pre-o med høy stressfaktor. Løypa gikk på et 1:2000-kart, hadde 20 poster og en maksimaltid på kun 71 minutter, så her var det om å gjøre å ikke somle borte minuttene. På disse kartene er ALT med, tuer på 20cm er høydepunkt, mens utstikkere på under meteren er inntegnet som neser. Løypa bestod i hovedsak av brunbildeorientering med et opphold i midten med en stor mengde steiner som måtte leses.  I den krevende løypa var det kun to deltakere som greide alle oppgavene: Geir Myhr Øien og Stig Gerdtman. Geir var her suverent raskest på de krevende tidspostene og vant dermed helgens første konkurranse. Det var spesielt en post som mange hadde problemer med lørdag formiddag, og det var post 5. Posten skulle sitte på en avlang nese, men satt noen meter utenfor og var altså falsk, der høydeforskjellen var kun på rundt 20 cm. Kun 6 stk var her nøyaktige nok og greide å løse denne oppgaven. Martin tok med seg en 5. plass med bom på nevnte 5.post, samt en bom på tidspost.
Post 5. under Björklinges konkurranse.
Det mest imponerende med formiddagens konkurranse var trolig kartet. Ikke nok med at så og si alt av små detaljer var tegnet inn på kartet, men detaljene lå også innbyrdes så og si helt eksakt plassert i forhold til hverandre. Det er meget imponerende med tanke på den mengden detaljer som er inntegnet og at intet annet enn papir, blyant og kompass er benyttet i karttegningen. Det svært detaljerte steinpartiet i midten av løypa var heller intet unntak. Undertegnede fikk i alle fall alle sine kurser til å stemme eksakt - på et 1:2000-kart er det rett og slett helt utrolig -- her er det mange en karttegner som kan gå i skole.

Vinner 1. konkurranse (t.v.)
Når mørket senket seg over Uppsala var det klart for Lännas DM natt i Uppland. Siden det var DM var den mest krevende klassen A-klassen. Länna arrangerte en flott nattkonkurranse på et kart som for anledning var justert ved hjelp av laserkurver, noe som sikret et godt og presist kart. Med 15 ryddige og gode A-oppgaver uten veldig store avstander der lyktforskjellen ble avgjørende ble det også veldig jevnt. 12 utøvere greide alle de 15 oppgavene. På tidspostene var det Lennart Wahlgren som trakk det lengste strået og vant. Martin var sekunder bak på 2. plass, før svenskene med Stig Gerdtman i spissen fulgte på rad og rekke nedover. Med ekstra batteri holdt Geir sin lykt hele konkurransen, men med en slurvefeil i løypa og bom også på tidspost ble det et stykke ned på lista for Geir på nattkonkurransen. DM-gullet gikk forøvrig til Jens Andersson som var 6. best.

Vinner tredje konkurranse (t.v.)
På søndag var det OK Linnés tur til å arrangere. Dette var også den femte delkonkurransen i Elitserien, der Martin allerede hadde et godt utgangspunkt med 2 seiere og en uavgjort, mens Geir også lå godt an med sin 2. plass fra første delkonkurranse. 20 poster fordelt på 1.3km etterfulgt av 2 tidsposter var utgangspunktet. Med fjorårets krevende løypa og spesielt skremmende vanskelige tidsposter frisk i minne var det nok noen som fryktet at dette skulle bli en særdeles krevende konkurranse. Krevende var det, men (heldigvis) ikke like krevende som ifjor. Med ren kartlesing på et godt kart uten noe tull var det mange som klarte seg bra denne gangen. Hele 11 utøvere hadde alle rett, og med Martins 7 sekunder på de to tidspostene ble det igjen norsk seier, mens Erik Lundkvist og Lennart Wahlgren delte andreplassen. Marit Wiksell var riktignok raskere på tidspostene med sine 5 sekunder, men hadde en bom i løypa og havnet derfor et godt stykke ned på lista. Geir fikk også en litt lei bom på 2. post før løypa hadde fått "satt seg" da han var litt mer nøyaktig enn det løypeleggeren hadde lagt opp til. Hadde man gått løypa andre veien kunne det fort vært dobbelt norsk. A-klassen som inngår i A-cupen ble vunnet av Håkon Lundberg som den eneste med alle rett - imponerende!
Sammenlagt leder nå Martin elitserien sammenlagt når to konkurranser gjenstår. Med mindre Stig Gerdtman vinner de to siste konkurransene og Martin ikke blir bedre enn nr. 6 på noen av disse så kan Martin (som første?) nordmann innkassere sammenlagtseieren i Elitserien - men her gjelder det å ikke ta noe på forskudd.

Det var lettere å kjøre ut fra samlingsplass enn inn da det
ikke var mange kvadratmeterne som ikke var fylt opp av biler
ved ankomst samlingsplass.
De to nordmennene fikk altså godt utbytte resultatmessig fra helgen, men også svært gode opplevelser med løyper og spesielt kart. Her var det "ordning og reda" i alle ledd!

Som seg hør og bør når man er på pre-o-tur så tok gutta seg god tid i hver ende av konkurransene ved å komme sist og reise sist fra arrangementene.

Til helgen står NM i både pre-o og temp-o for tur. NM arrangeres på Kongsberg o-lag med Knut Ovesen og Kjell Ingvaldsen som løypeleggere og teknisk delegerte på en konkurranse hver. Helgen etter bærer det avsted til Finland igjen for nordisk landskamp, der det norske laget skal prøve å bryte den vonde trenden med 4.plasser gang på gang.

Kart og resultater finnes i kartarkivet.