søndag 21. april 2013

Norwegian Spring 2013

Første dag av Norwegian Spring ble preget av svensk dominans, med 5 svensker på de 5 første plassene. Ville nordmennene greide å hevde seg bedre under dag 2?

Andre etappe av Norwegian Spring gikk fra Sponvika, bare et steinkast unna Sverige. En etappe som ble gjennomført som omvendt jaktstart, hvor de beste i A og Elite klassene etter første dag, startet til slutt. Tidspostene i eliteklassen ble gjennomført i nær tilknytning til samlingsplass, noe som førte til at alle elite-deltakere, med start senere enn 11:30, måtte oppholde seg i et karantene område frem til start. Her ble ventetiden fordrevet med ulik small talk. Nytt av året var at de 6 beste etter første dag gikk ut i fellesstart, og måtte ta tidspostene i motsatt rekkefølge av lørdagens plassering. Dette førte til at utøverne fikk føle på hverandres fremdrift og arbeidsmetodikk løypa igjennom.

Søndagens løype var en krevende kartlesningsløype. Med en relativt kort løype på 1200 meter, og dertil relativ kort makstid, 96 minutter, førte til at mange benyttet hele makstiden. Resultatlisten viser også at en del gikk over de 96 tildelte minuttene. Terrenget var småknudrete, og bestod stort sett av åpen skog, slik at en del poster bød på presis kartlesing på lengre avstander.

Post 1 og 6 var to spesielt krevende poster
I eliteløypa bød sjette posten på utfordring for mange, med en treffprosent på kun 29%. Dette var en enskjermspost på relativt langt hold, hvor terrengformasjonene var relativt diffuse. Dette gjorde det krevende å avgjøre om enskjermsposten hang på den riktige nesa. Av andre krevende poster kan vi nevne 1. post, som også var en falsk post. Her skulle posten henge på et høydepunkt på toppen av en kollen, men som så ofte tidligere hang skjermen på kollen i forkant. For deltakerne kunne det se ut til at den hang på det høyeste punktet, da skjermen hang fritt mot horisonten.

Søndagens vinner Lars Jakob
Waaler studerer 10. post
Totalt var det 3 stykker som hadde alle rett i eliteklassen, og raskest av disse på tidspost var Lars Jakob Waaler, og som dermed kunne sikre norsk seier i det store startfeltet med deltakere bra både Sverige, Finland, Danmark, Latvia, Kroatia og Italia. Dermed vant Lars Jakob den andre delkonkurransen i årets europacup. De to andre med "fult hus" var William Rex og Erik Ludnkvist på henholdsvis andre og tredje plass. Selv om Lars Jakob sikret seieren med raske svar på tidspost, viste svenske nok en gang en utrolig bredde, med 13 stykker blant de 15 beste. Nest beste nordmann ble Geir Myhr Øien på en 16. plass, mens Egil Sønsterudbråten ble nummer 17, begge med 3 feil.

Sammenlagt ble det en klar seier til William Rex, OK Landehof, med alle rett begge dager og ingen bom på tidspost. Med seier dag 2, klatret Lars Jakob Waaler opp til andre plass, foran lørdagens vinner Ola Jansson.
Martin Jullum gratulerer William Rex med sammenlag
seieren i Elite klassen
A-klassen ble sammenlagt vunnet av unge Karoline Schulz fra Ballerup OK. Karoline har hatt en flott sesongstart, med 2 seiere i B-klassen under sesongåpningen i Skåne, og nå sammenlagtseier i A-klassen under Norwegian Spring. Thorunn Aamodt Ovesen vant A-klassen søndag, og ble med det nummer 3 sammenlagt, mens Liv Horntvedt kom på andre plass sammenlagt. Åke Jacobsen som vant A-klassen lørdag ble sammenlagt nr. 4.

B-klassen ble lørdag vunnet av Guri Rognsvåg, Fana IL, og søndag av Hanne Myhr Øien, Eidsvoll O-lag.
Karoline (t.v.) vant A-klassen sammenlagt, mens Thorunn (midten) vant A-klassen søndag, og  Hanne (t.h) vant B-klassen søndag.
Halden SK med Martin Jullum som løpsleder og løypelegger arrangerte nok en gang to topp konkurranser. Kartene var meget presise, noe som gjorde at selv meget krevende oppgaver lot seg greit løse. En stort takk til Halden SK, og Martin for en flott helg, og vi gleder oss til å komme tilbake neste år. I tillegg til å ha lagt ned et stort arbeid med de to ordinære preo konkurransene, har det blitt lagt ned et stort arbeid knyttet til ungdomskonkurransen lørdag, hvor mellom 40-60 ungdommer deltok. Et virkelig positivt tiltak for å gjøre preo mer kjent blant ungdommen. Vi håper å få se noe av ungdommene igjen ved en senere anledning. Preo er flott o-teknisk trening for alle, uavhengig av om man er ung eller gammel.

Kart, løsningskart, tidspostoppgaver og resultater vil bli gjort tilgjengelig i arkivet. Resultatene fra søndagens konkurranse og sammenlagt er å finne i eventor.