lørdag 28. august 2010

Sekundstrid i høståpningen

OL Vallset/Stange arrangerte idag, lørdag 28. august, den 14. norgescup konkurransen fra Klevfos Industrimuseum. Industrimuseet ligger i Løten kommune, men løypa gikk i sin helhet i Stange kommune. Dagens eliteløype var ei fram og tilbake løype på 1,8 km med tilsammen 20 poster. Veien løypa gikk på var bygd som anleggsvei i forbindelse med byggingen av ny RV3 for ca. 10 år siden. I løpet av et tiår har vegetasjonen langs veikantene blitt meget tett, men etter iherdig jobbing med ryddesaga hadde arrangøren gjort sikten upåklagelig.
Kart fra eliteløypa
Løypa var meget variert og bra, og de fleste postene bød på skikkelig kartlesing. Resultatlista bekrefter dette ved at det var mange som bare hadde 1-3 feil i løypa. Spesielt postene 6, 7 og 8 var skikkelig kartlesingsposter i et veldig oversiktlig terreng.

Etter at løypa var unnagjort bar det tilbake til museet hvor tidspostene var lagt på andre sida av demningen i Svartelva. Dagens tidsposter ble presentert på kart i målestokk 1:2500, noe som nok var litt uvant for deltakerne. Når man er vant til at tidspostene er på kart med samme målestokk som resten av løypa, krever det litt omstilling når målestokken blir fordoblet. Tidspostene var klare og tydelige, men likevel var det veldig mange som bommet på en av tidspostene, spesielt den andre. Dette må nok kartmålestokken ha litt av skylden for. Selv om mange gjorde feil på tidspostene, var det fornuftig av arrangøren å velge en større målestokk idag. Med kart i 1:5000 hadde det blitt vanskelig å se alle detaljene klart og tydelig.
Tidspost, B klassa
Første tidspost, E & A klassa
Andre tidspost, E & A klassa
Slik var tidspostene plassert i terrenget. Fasiten var som følger: B-klassa = A, A&E-klassa(1) = B, A&E-klassa(2) = E

Slik oppleves det å få tidspost kartet i hånda
Når alle poengene var telt opp, viste det seg at det i eliteklassen var 7 stykker som hadde 20 poeng. Av de med 20 poeng var det kun Lars Jacob Waaler som hadde begge tidspostene rett, og stakk dermed av med seieren. Det ble dermed sekundstrid om de neste 6 plassene. Sekundstriden var så hard at det ble delt andre plass mellom Martin Jullum og Geir Myhr Øien, begge med 68 sekunde på tidspostene. I tillegg til å ha likt antall sekunder totalt, hadde de like lang tid på begge tidspostene, 5 + 3 sekunder.
Seieren i A-klassa gikk til Halvar Ingvaldsen.
Det ble hard kamp om det siste gavekortet mellom Martin og Geir. Geir gikk seirene ut av denne fighten. Martin måtte ta til takke med et par Ulvang-sokker.
Tusen takk til OL Vallsett/Stange for et meget bra arrangement!